METAL SKOLEN

carstenholmheavymetalborndr2.jpg

Hvem der bare havde fået den undervisning, da jeg tilbage i 80’erne gik i skole. For det første, at blive hevet ud af klasselokalet en formiddag, blive lukket ind i det fede Studie 2 i Koncerthuset, København – og endelig: At blive undervist i HEAVY METAL i en hel time – med historien fortalt og klassikerne spillet!

DR har en instans, som hedder Musikariatet, henvendt til skoleklasser, der bliver undervist i musik. Ofte Jazz, gerne Kaj & Andrea – men i starten af april, blev undervisningslokalet i Studie 2, omdannet til en scenen med Marshall forstærkere, trommesæt og et fuldfedt band, der fyrede den sprødeste tråd af.

Foto: Jens Kristensen

Unger fra 7-9 klassetrin blev oplært i metallens historie – helt fra den spæde start i 1965 på en engelsk fabrik, hvor Toni Iommi fik cuttet det yderste af pølserne af i en maskine, og frembragte den efterfølgende karakteristiske Black Sabbath lyd på guitaren, fordi han ikke kunne trykke strengene helt ind til gribebrættet – og blev nødt til at bruge plastichætter!

Hendrix, Deep Purple, AC/DC og mange andre spiller naturligvis også en rolle, samtidig med at Metallica, Slayer, Pantera, Obituray og mange flere også fik deres plads i fortællingen, som hele tiden blev garneret af det sejeste metal-cover-band der eksisterer – OPENHELL!

Fast inventar på Copenhell
Openhell finder du årligt i Biergarten – stedet hvor der headbanges om kap, skåles med øl i store krus og skråles så højt trommehinderne kan bære. Stedet er Copenhell, DK’s førende rendyrkede metal festival på Refshaleøen i København – og her har Openhell tjent deres lærepenge. Nu kan de selv undervise i alt lige fra vanvittige blast-beats på trommerne, Iron Maidens bassist Steve Harris’ varemærke ‘galoppen’, eller sangeren fra Obituary John Tardy’s brøl, som ‘Løven’.

Foto Jens Kristensen
Foto: Jens Kristensen

Jeg havde fornøjelsen af, at agere underviseren – den rolige lærer, som fortalte slagenes gang i metallens historie – og overlod udskejelserne på instrumenter, strube og attitude til bandet. Foran scenen glemte de ca. 450 elever deres smartphones et øjeblik, og deres lærere dristede sig til at ryste med hovedet og vise djævle-tegn. Ikke et syn, eleverne formegentlig er vandt til hver dag.

Metal
Foto: p.firebird70 – Instagram

Brandalarm og evakuering
Som om der ikke er drama nok i musikken og i historierne bag metalscenens største aktører, så kom der yderligere lidt tænding – da det første kuld skoleklasser kom ind i Studie 2. Da vi var godt igang – midt i Metallica’s ‘Master of Puppets’ – afbrød en brandalarm seancen, fordi røgmaskinerne havde tricket systemet. Salen blev evakueret, popdrengene skyndte sig – mens rocktøserne håbede på at kunne komme retur i salen.
For en god ordens skyld, skal det siges, at de klasser der var udsat for alarmen, kommer retur ved næste arrangement til efteråret.

Foto: Undertegnede

Det var nogle fede dage – sjove at være en del af. Se glæden og overraskelsen i ungernes øjne, ved at få fortællingerne og høre hvordan man som musiker kan spille, fuldstændig vanvittigt kontrolleret på sine instrumenter – og høre deres lærere og voksne råbe ‘YEAH’, hvergang der kom et navn som Slayer, Ronnie James Dio eller Motorhead, fra scenen. Vi kørte både undervisning for skoleklasserne – og en generalprøve for voksne med deres børn i alle aldre – og de fem medlemmer fra Openhell og undertegnede stod tilbage med en tanke – hvem der bare havde fået sådan en undervisning, dengang vi gik i skole.

Stor tak til skolerne og lærene, der var modige nok til at tage initiativet til at hive eleverne ud på græs! Vi åbner gerne portene igen, til Danmarks mest støjende klasselokale.

Nederste 4 billeder foto: Jens Kristensen

Fine Spind lavede denne artikel forud for Metal Skolen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s