Radiohead vs Israel

e6c3e81d
Verdens mest respekterede indieband spiller i Israel. ‘YEAH’ eller ‘YIKES’ – hvad synes du?

Radiohead er det ultimative hovednavn for de fleste af gæsterne på Northside Festivalen sidst i denne uge. Et band, der siden midten af 90’erne har inspireret et utal af artister og kreative sjæle verden over, med deres musik, produktioner og visuelle udfoldelser. Samtidig har bandet også haft kraftige politiske hilsener igennem deres sange og pladetitler – ‘Hail to the Theif’ til George W. Bush, ‘Burn The Witch’ til Donald Trump, og sanger Thom Yorke udtalte for 15 år siden, at ‘verdens ledere er sindsyge’ – bare for at nævne nogle stykker.

De er kendte for at prøve, at være miljøbeviste – opfordrede publikum til at tage toget, fremfor andre transportmidler, til deres koncert på Roskilde Festival 2008, hvor deres lysshow iøvrigt bestod af det, på det tidspunkt, ikke så kendte men mere miljøvenlige LED-lys.
Bl.a. derfor fremstår Radiohead også som et band, der tænker over hvilke skridt de tager – at det skal være velovervejet, velargumenteret og med fokus i den retning, som alle i bandet kan stå inde for.

Linda Johansen
Thom Yorke, Radiohead, Roskilde 2008. Foto: Linda Johansen

I juli skal Radiohead stå på scenen i Tel Aviv i Israel – omdiskuteret af mange og i slutningen af april skrev artister, skuespillere, politikere og flere andre, et åbent brev til alle fem medlemmer i Radiohead, om at de bør aflyse deres show i Tel Aviv – på baggrund af de mange politiske vinde, der blæser fra den israelske regering – især med fokus på den behandling af Palæstina og palæstinensere. BDS Movement er en større aktiv gruppe, der går ind for en kulturel boykot af Israel, med mange prominente personer i spidsen.

Radiohead har flere gange spillet i Israel, og står fast på at spille igen. Indtil videre har jeg tænkt, at de har en soleklar grund til at spille dér – en mission, om at fortælle deres fans, hvordan omverden ser ud – eller rettere hvordan omverden ser på den israelske politik. På en eller anden måde, give deres fans besked på, at der er et alternativ i en verden udenfor, eller at man som menneske naturligvis kan leve i fred og fordragelighed side om side med deres medmennesker fra nabolandet. Der kan være mange agendaer, som bandet vil kunne have – det har jeg indtil videre valgt at tro på. Til lidt hjemmelig sammenligning, kom MØ med denne udtalelse under en lignende konflikt for et par år siden.

Siden det åbne brev, har Thom Yorke været ude med en lidt løs forklaring – hvor han mest af alt fortæller, at han blev stødt over de artister, der vil bestemme over hvor Radiohead skal spille henne. Argumenterne på dét punkt, er der ikke noget at sætte en finger på. Til gengæld kommer Radiohead ikke med nogen decideret forklaring på, hvorfor de spiller i Israel, og det undrer mig! Et band, der svinger kraftigt med deres politiske hale fra tid til anden, virker ikke til at komme med slagfaste argumenter for hvorfor de spiller dér – i en af de mest politisk betændte områder i verden – imellem to lande, der har været i klinch i de sidste mange år.

Hvad enten der er kulturel boykot eller ej, så er krig, alle former for at undertrykke folkeslag og hævnaktioner noget som jeg i alle fald tager afstand fra Flag_of_Tibet_small– og Radiohead har, sammen med størstedelen af deres fans, tidligere gjort det samme, hvor de bl.a. har ytret deres støtte til for Tibet. Men i takt med, at internationale artister og andre sværvægtere i den politiske og kulturelle elite, opfordrer til en kulturel boykot af Israel, synger Radioheads forestående optræden i Tel Aviv en stille sang i et omfattende og åbenmundet kor.

Radiohead må i mine øjne gerne spille i Tel Aviv, hvis det vel at mærke har en agenda med at optræde dér – som ikke bare går ud på, at give deres fans en fed oplevelse. Da verdens øjne foralvor stillede skarpt på Syd Afrika og Apartheid, begyndte de internationale politiske vinde at blæse til en omvæltning af styret, og de fleste i verden har kunne se hovedrystende til Israels metoder mod Palæstinenserne – i visse tilfælde også omvendt. Sådan er konflikter mellem de lande, sådan har billedet været i medierne op igennem min opvækst fra 70’erne – og jeg er slet ikke på.

484_311134
Billedet på søndag – fyldt foran Northside’s store scene til Radiohead. Billedet taget under en tidligere Northside. Foto: Morten Rygaard

Radiohead har en kæmpe stemme for mange mennesker. En stemme, der måske ikke direkte har politisk indflydelse, men de bruger den dér hvor de synes den giver mening – så hvad er meningen med, at de skal spille i Tel Aviv? Jeg har endnu ikke helt knækket koden – er ikke komplet modstander af det, men vil heller ikke være fortaler. Jeg kan kun forestille mig, at der kommer udtalelser fra Radiohead-lejren i løbet af de kommende uger, op til koncerten i Tel Aviv. Et forsvar behøver det ikke at være, men en forklaring vil være fin, tænker jeg. Måske er det hele omvendt – at Radiohead har en anden indsigt i konflikten end det, som vi kender til, og vil lære os andre om den? Hvad tænker du egentlig?

Når det er sagt, så glæder jeg mig til at høre Radiohead på Northside på søndag – tror stadig de har hjertet på rette sted. Hvad tror du?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s