Boykot er ikke vejen frem

download

Volbeat spiller lørdag i Telia Parken, København. En bedrift der overgår den vildeste fantasi for et dansk band, og som forhåbentlig kan blive mere reglen end undtagelsen for danske bands at opnå. Har skrevet om nogle betragtninger, forud for koncerten, leveret af nogle folk omkring Volbeat her.

Fredag eftermiddag begyndte de første meldinger at komme, om at visse mediers anmeldere – Devilution og Ekstra Bladet, er blevet nægtet adgang til lørdagens koncert i Parken. Fra mediernes synspunkt, er udelukkelsen sket på baggrund af anmeldernes tidligere kritiske holdning til Volbeat.

Ekstra Bladet skriver om udelukkelsen her
Devilution skriver om udelukkelsen her

Under min udsendelse tidligere i dag, modtog jeg et par holdninger fra lyttere, der mente at det var helt på sin plads at udelukke anmeldere, der bevidst skyder efter benene og ikke forholder sig til det reelle faktum, at bandet står på scenen og spiller godt eller skidt. Holdningen blandt brugere på diverse sociale medier, er i overvejende grad i samme skuffe – at hvis en anmelder, gang på gang, skriver negativt om et band – måske fordi det bunder i en hetz eller en personlig musikalsk holdning, er der ikke grund til at lukke vedkommende ind.

Fra mit synspunkt er det dog ikke metode der har gang på jord. Et band eller folk rundt om et band, bør ikke boykotte visse medier, på baggrund af tidligere dårlige anmeldelser. Det er en skævvridning, af vores mulighed for mediedækning, og så længe vi har smagsdommeri, som en anmeldelse på sin vis er, så er der regler der må gælde for alle – og ikke udelukke medier på baggrund af foregående negativ omtalte, når andre medier bliver lukket ind, fordi de ikke har samme negative kritik-historie.

I tilfældet med Volbeat, kan jeg sagtens forstå, at de er trætte af visse medier, der gang på gang slagter bandets plader og koncerter – især op til i aften, hvor de skal høste den største og ultimative frugt, på deres fantastiske færd frem i verden, på hjemmebanen – men vil de udelukkende have positive anmeldelser, så får de det i spandevis på deres fanbasserede sider i den digitale verden – og de skal ikke bruge det frie danske pressekorps til at lave deres egen fan-kanal. Der må være plads til forskellige holdninger til et band.

Jeg kender ikke til reglerne for en journalists rettigheder i forhold til at komme ‘gratis’ ind til en koncert – og det kunne være interessant at høre, hvordan Dansk Journalistforbund forholder sig til en sag som denne. Tænk sig, hvis enkelte medier blev udelukket fra fx. politiske pressekonferencer, fordi de var kritiske overfor den politik der blev ført eller talt om – så er jeg sikker på, at der ville opstå en hel anden fundamental diskussion om ytringsfrihed og pressens frie bevægelighed.

Det er ikke fordi at musik og politik er det samme – men kan du følge mig lidt? En journalist i Danmark, har ret til at skrive om hvad vedkommende vil, og når vi taler musik, så kommer det ofte til at bunde i en personlig holdning.
Dér hvor man kan diskutere i stedet, er brugen af anmeldere og anmeldelser. Der er mange, der er imod anmeldelser – især fra anmeldere, der konsekvent omtaler musikken i negative vendinger, så man ikke kan tage vedkommende seriøst – ingen nævnt, ingen glemt.

Måske burde medier tænke mere på, at hvis der SKAL skrives en anmeldelse af en Volbeat-koncert, bør man måske sende et menneske til koncerten, der omend ikke kan lide Volbeat’s musik, så i det mindste ved hvor musikken kommer fra og ud fra bandets performance på scenen, give en objektiv beksrivelse og anmeldelse. Naturligvis med et personligt twist, men det fungerer naturligvis ikke at skulle blive taget seriøst som medie, hvis en anmelder ikke forstår musikken, miljøet eller genren, men i stedet bruger nedladende og små-perfide bemærkninger, for at fremhæve sig selv som et musikkritisk og frygtløs menneske.

Jeg anmelder nødvendigvis ikke musik selv, ved at give stjerner – men betragter musik når jeg hører den på plade eller til koncerter, og ytrer mig også i positive eller negative vendinger i radio og på denne side. Jeg kommer også ofte gratis ind til koncerter, bliver også ofte inviteret af bands til at komme, at opleve dem live – og finder jeg det relevant, omtaler jeg koncerten – og altid ud fra hvad jeg mener. Har det været en dårlig aften, så er det det, der er konklusionen – omvendt naturligvis hvis det var en fed oplevelse.

Det vil være useriøst af mig, at omtale en koncert eller en plade, jeg ikke har været begejstret for, ved at hælde en spand lort ud i radioen eller på spalter som disse – det tror jeg ikke, der er noget band der fortjener – og min grundholdning er, at musikken og oplevelser altid skal omtales med respekt for musikerne, og der skal ses på det der kommer ud af højtalerne – ikke på personerne, som man måske ikke nødvendigvis bryder sig særlig meget om. Naturligvis kan der også være variationer på dét område, men nedladende kommentarer hører ingen steder hjemme, heller ikke i den lokale børnehave.

Jeg husker, at da MTV havde musik på programmet, og flere fede værter, som jeg så en del af i slut 80’erne, kom det frem, at værterne ikke måtte ytre sig negativt om musik. Enten skulle det være positivt, og havde de ikke noget godt at sige om musikken, så skulle de holde mund. En tynd holdning, synes jeg, og siden har jeg ikke set MTV, for mediet virkede utroværdigt i mine øjne.

Så jeg mener ikke, at boykot er vejen frem – hverken fra bands eller mediers side. Det er tåbeligt og skader vores ret til at skabe holdninger og tale om de holdninger – i dette tilfælde om musikken.
For Michael Poulsen og resten af Volbeat-slænget, kunne jeg godt have ønsket en bedre optakt til deres hjemmebane-sejr i aften. Dog er jeg sikker på, at de ting vil være glemt, når først introen bliver sat på, og man kan høre brølet fra 47.000 forventningsfulde fans, der er klar til en historisk rockfest!

Jeg skal ikke selv opleve det, og nej, jeg er ikke blevet boykottet – men ønsker alle et godt show, og jeg vil gerne se billeder derfra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s