Zeal & Ardor ‘Devil is Fine’

Weekendens bedste sang

zeal and ardor.jpg

For en uge siden, var jeg til Reeperbahn Festival i Hamborg, og trillede ind på spillestedet Knust. Jeg kunne kun lige komme ind for døren, og fra min plads bagerst i salen, fik jeg en ladning musik, som efterhånden er sjældent.

En blanding af to stilarter, som jeg aldrig har hørt om før – oven i købet to så forskellige som disse.

På den ene side, ‘spirituals’, som er opstået af støvet fra de amerikanske slaver, der brød ud i kristne sange, imens de arbejdede sig ihjel for den hvide mand. Sange og en stil, der stadig er relevante og blender ind i en del R&B og gospel i dagens musikbillede.

På den anden side ‘black metal’. Den hidsige, energiske og djævelske metal, der bunder i ‘den stærkeste overlever’, satanismen og et drabeligt udtryk.

Koncerten med Zeal & Ardor var fængende som få. Mest af alt stod jeg og funderede over, hvordan et band kan blande de to ting, så effektivt og vedkommende, uden at det mistede intensitet.

Når der blev sunget spirituals, var det med en kraft fra livet og hjertet. Når der blev høvlet black metal indover, var det med lige så meget kraft. Det dannede et vakuum, hvor toner fra den yderste musikalske højrefløj, mødte stemningen fra den yderste venstrefløj.

Schweiziske Zeal & Ardor er i de dunkle musikkredse blevet et hypet navn, og efter at jeg spillede ‘Devil Is Fine’ sidste weekend, under mine udsendelser fra Hamborg, fik jeg flere reaktioner, som gør at jeg naturligvis giver den endnu et spin. Denne gang som Weekendens Bedste Sang.

Ugens Glemte Album
Alice In Chains er en klassiker – et band, der var med i grungens unge dage, side om side med Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden – de fire store, fra starten

Dirt_(Alice_in_Chains_album_-_cover_art).jpg

af 90’erne. Bandet har overlevet de mange år, og sangerens Layne Staleys tidlige død, og gav blandt andet et forrygende koncert på Copenhell for nogle år siden.

I weekendens udsendelse, tager jeg albummet ‘Dirt’ op, som ‘Ugens Glemte Album’ – på opfordring fra lytteren Dennis, der kommer i studiet, for at fortælle om sin musiksmag og også fortælle lidt om, hvorfor han mener, at albummet bør have noget mere opmærksomhed.

Kasper Eistrup
For et par uger siden, var Kashmir’s ‘No Balance Palace’, placeret som ‘Ugens Glemte Album’. Det var lytteren Frederik, der bød ind med den plade, og fortalte meget malerisk i udsendelsen om sin fascination af Kashmir, deres sange og deres album.

Sangeren fra Kashmir, Kasper Eistrup, lyttede med og blev meget rørt over de rosende ord – han kontaktede efterfølgende mig, fik telefonnummeret til Frederik, og ringede til ham for at sige ‘tak’!

Kasper Eistrup er i næste måned klar med en ny udstilling – musikken har han mere eller mindre lagt på hylden, og har kastet sig ud i en succesfuld karriere som billedkunstner i flere forskellige stilarter – men svinger alligevel sin stemme forbi radioen på lørdag, for at tale lidt om… Kashmir, kunsten og musikken.

Kasper Eistrup.jpg
Kasper Eistrup – med sin legendariske DK-guitar. Foto: det store fede wiki!

Weekend med Carsten Holm:
Fredag 29/9: Verdens Bedste Björn, vanvittigt samsending med P4 i Aarhus i en udgave af ‘mad og musik’, quiz og koncertoverblk.
Lørdag 30/9: Kasper Eistrup og fokus på ‘ugens glemte album’
Søndag 1/10: Træk vejret og træk tempoet ud af radioen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s