Sunday Series #6

IMG_9455

Ugens 60 minutters tilbud til sindsro i selskab med nogle særlige toner.

Der er trædeorgel, trækharmonika, bedeklokker. Sange på engelsk, på finsk og uden stemmer. Klaveret starter og slutter Sunday Series #6 – i to forskelliger stemninger – vi starter i den klassiske ende og slutter på en højder!

Håber du vil nyde denne udgave – del den gerne med andre, hvis du synes.

Sunday Series finder du som komplet playliste på Spotify.
Sunday Series #6 finder du som seperat playliste – ligeledes på Spotify.
Den findes også på Mixcloud.

SUNDAY SERIES #6

Erik Satie / Alexandre Tharaud – ‘Première Gymnopédie’
Vi lægger ud med en af de største klaverklassikere – kreeret af Erik Satie i sin tid, som nævnes blandt andet til at være jazzens gudfader. Mange af Satie’s stykker var avangardistisk og nærmest ufremkommeligt, men når han fangede et roligt øjeblik i hans hjerne, dukkede der perler om som denne. Gengivet af et utal af pianister – i denne version af franske Alexandre Tharaud.

serpentwithfeet – ‘messy’
En trækharmonika eller et trædeorgel lægger rytme og til denne Baltimore-gut, der har en særlig facon at lave urban musik på. Med rolige bevægelser danser han blidt igennem ‘messy’, som jeg hørte første gang da Kate Tempest under et interview fortalte, at dette var en stemning hun og bandet søgte efter, da de lavede ‘The Book of Traps and Lessons’.

Maribou State – ‘Feel Good’ feat. Khruangbin (Khruangbin’s A Well Nice version).
Et sagte dub-beat med bedeklokker i baggrunden. Samtidig skinner trio Khruangbins stille instrumentale håndspillede klimpteri frem her og der. Det oprindelige nummer stammer fra et ret så godt album med den britiske duo Maribou State, der hedder ‘Kingdoms in Colour’, hvor der er mange features. Albummet blev remixet sidste år – blandt andet med denne version.

Nick Hakim – ‘Cuffed’.
Er først blevet opmærksom på Nick Hakim for ganske nylig. Jeg kan lide hans stemme og den måde han laver kor på – der dels er stille og med små udbrud her og dér. Søbet ind i effekter, udvikler det her nummer sig, med et solidt beat, håndklap, lidt synth og en afdæmpet guitar der plinkter. Hakim er aktuel med albummet ‘WILL THIS MAKE ME GOOD’ – men ‘Cuffed’ er fra forgængeren.

Keeley Forsyth – ‘Start Again’.
Jeg er ikke klar over hvad Keeley Forsyth tidligere har lavet og været en del af – udover at have været skuespiller. Men ret så dramatisk leverer hun et tungt og mørkt skær over ‘Start Again’ – og en stemme, der en rå undertone. Det er monotont – sangen er holdt i samme rytme og akkorder – hentet fra albummet ‘Debris’ der udkom i starten af året.

Joep Beving – ‘Solitude’
På en festival i Holland, blev jeg stoppet af en fyr der mente, at jeg godt kunne være Joep Beving. Ligheden er måske slående pga. al håret, men jeg har fået taget et billede med Beving en gang – og han er nærmest et hovede højere end mig. Beving er lige så kæmpe af statur, som han er ved klaveret – og der er nye fingerspil på vej, blandt andet denne ‘Solitude’.

Big Thief – ‘UFOF’
Texas-bandet Big Thief skulle have spillet på Vega en aften i marts – på dagen blev koncerten aflyst pga. corona-situationen. Der var alligevel et fremmøde ude foran spillestedet i København – og bandet kom frem, pakket ind i huer, jakker og akustiske guitarer. Du kan finde klippet et sted på det store fede internet – eller bare nyde ‘UFOF’ her.

Karina – ‘Auta’
I efteråret besøgte jeg for første gang Helsinki og fik også lejlighed til at dykke ned i et par lokale bands. Blandt andet duoen Karina, der er noget af de mest underspillede jeg længe har oplevet på en scene. Hele tiden havde man indtrykket af, at sangene kunne eksplodere – men det hele blev holdt inde, hvilket gav et særligt ud- og undertryk. Nye singler i omløb forud for nyt album i år – inkl. ‘Auta’.

iamamiwhoami feat. ionnalee – ‘shadowshow’ (ionnalee & Barbelle KRONOLOGI version).
Umiddelbart tror jeg at den svenske artist ionnalee har lagt sit projekt iamamiwhoami ned, hvilket er en skam. For udover ikke at skulle tænke på hverken store bogstaver eller mellemrum, når man skriver hendes navn, så er det slut med mørk og tung pop. En af mine favoritter er ‘Sever’ fra albummet ‘Kin’, men her vækker hun en anden af iamamiwhoami-sange til live i en version, lavet under sit andet kunstnernavn ionnalee. Kryptiske projekter. Nogle vil kalde det kompliceret. Men det er et skyggeshow.

Chilly Gonzales, Jarvis Cocker, Pascal Schumacher, Ryuichi Sakamoto – ‘Tearjerker’.
I en søndagsudsendelse for nogle år siden, var der er lytter der bare skrev ‘Tearjerker’. Singlen var lige kommet og var en del af et samarbejde mellem Pulp-frontfigur Javis Cocker og pianisten Chilly Gonzales – og her akkorderne fra klaveret akkompagnere af toner, der gengiver Jarvis Cockers vokallinjer. Instrumentalt og fornemt.

Benjamin Gordon – ‘Back To You’
‘Back To You’ afslutter Benjamin Gordons album ‘Where did we get lost’, der udkom tidligere i år. Han har en fed stemme, der fabulerer over kærligheden, sammen med klaverakkorderne, lidt kor i loop og lidt lette slag på et imaginært glas. Af og til er der en lille hylelyd i baggrunden – måske et barn fra rummet ved siden af, eller klaverstiler der piver.

Son Little – ‘suffer’
Vi er meget tæt på ‘Stairway to Heaven’ i guitarspillet. Son Little reder os dog alle sammen, med sin Michael Kiwanuka-esk stemme og et fedt lille soulnummer i en tæt, varm produktion, der – som Kiwanuka’s produktioner – sender tanker til 70’erne. Son Little er oprindelig fra Califonien – man mærker varmen.

Villagers – ‘Did You Know?’
Irske Conor O’Brien har været en fast følgesvend i mine søndagsudsendelser. Sange som ‘Courage’, ‘Everything I Am is Yours’ eller ‘Trick of the light’ i en klaverudgave, har været spillet tynde – og i efteråret udkom ‘Sunday Walker’ EP’en, hvor denne flotte ‘Did You Know?’ står tindrende klart.

Bon Iver – ‘PDLIF’
Jeg er en af dem, der har noget med Bon Iver – forstod aldrig hvorfor det lige var Bon Iver der løb med historien om at lave en plade om knust kærlighed i en træhytte – en spandfuld artister har gjort det samme før dem. Anywho – ny single afspejler tiden vi lever i. Lavet i isolation. Medlemmerne har delt konstruktioner til sangen. Justin Vernon har sat det samme. Budskabet ligger lige til højrebenet ‘Please Don’t Live in Fear’ – PDLIF.

Hailu Mergia – ‘Yefikir Engurguro’
Hailu Mergia er en af de utallige store artister fra der afrikanske kontinent, som den vestlige verden har fået øjnene op for, blandt andet via projektet Awesome Tapes From Africa, som jeg må lave en lille feature om en dag. Dette er klaver vellyd – jeg forestiller mig, at det er spillet af en mand, der har det dér unikke fantastiske øjeblik, sætter til klaveret og lader sine hænder udtrykke glæden ved livet. Herfra er der bare en god søndag…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s