Et kig i glemmebogen – og WOW for et album: Lack ‘Saturate Every Atom’.

lack-2008-saturate-every-atom-lp

Det er et riff-frenzy-heaven-album! Fra både guitaren og bassen, bliver der høvlet akkorder af, i en lind strøm af punket velvære. Jeg ved ikke hvilket riff jeg synes bedst om. Måske afslutningen på ‘Behead’. Riffet i omkvædet til ‘Hund’. Måske er det det, der rammer mig som en forhammer på 1 minut og 12 sekunder inde i ‘Cocky’. Der er mange favoritter på et album, der er så overraskende holdbart 12 år efter det ramte gaden.

Den danske kvartet Lack udsendte albummet ‘Saturate Every Atom’ i 2008 – et album, der skulle blive deres tredje og sidste i rækken. Kort tid efter gik de i opløsning – men som jeg sidder og lytter til albummet i dag, tænker jeg på hvordan det ville gå dem, hvis albummet udkom i denne tid, hvor i alle fald P6 BEAT til tider har fokus på meget dansk – og alternativt musik.

Synes jeg kan huske, at jeg sad i DR-Byen en søndag eftermiddag, og forberedte min daværende udsendelse ‘Public Søndag’ til senere på aftenen. Lyttede til albummet, blev blæst bagover og skrev en anmeldelse samme eftermiddag på daværende dr.dk/musik-mediet – fyldt med stave-, slå-, grammatik-fejl – nøjagtig som det skal være, når ens iver tager al kontrol.

Det var ikke en opgave, der lå på mit bord. Jeg kunne bare ikke lade være med at dele albummet med andre – meget lig den følelse jeg sidder med nu.

I forbindelse med snakken om Verdens Bedste Plade, som jeg har skrevet om tidligere, faldt snakken i et kommentarfelt, på Lack og albummet ‘Be There Pulse’. Det fik mine tanker på ‘Saturate Every Atom’, satte det på og så blev min eftermiddag meget rigere!

Der er stort set ikke ét nummer på denne plade, som ikke har en krog man kan hænge sin bedste hat op på. Det er en frase i lyrikken ‘If you got something to give/give it’. Det befriende ‘Lalalalalalala’ i ‘Bombing the Moon’. Det svævende omkvæd til ‘Cph’ eller den lethed hvormed de tunge riff bliver fyret af!

Sangeren Thomas Burø har samtidig en karakteristisk lys stemme, hvor der af og til bliver synget med lungernes fulde kraft. En stemning, der af og til minder mig om Weezer eller Nada Surf. En stemme, der er meget Lack for mig.

Samtidig er pladecoveret genialt og flot. Vil ønske, at der var en venlig sjæl, der sætter sig for at genoptrykke albummet på tung vinyl.

Tvivler!
I dag er han stemmen i punkbandet Tvivler, der i april måned udsendte debutalbummet ‘EGO‘. Det MÅ du også høre – lydmæssigt og en smule stilmæssigt, er der klare linjer til Lack – især på et nummer som ‘brudt’. Det er naturligvis bare sådan mine ører hører det.

tvivler_ego
Tvivler – ‘EGO’

Der er klassisk punk og hardcore-smadder over tempoet. Det er højt! Ingen hviler sig – og igen er der fede melodiøse akkorder i ‘tvangslogik’ eller ‘jonas’, samtidig med at en saxofonist gør hvad han kan for at tage lige af sit instrument på ‘barn’. Det er hårdt. En tung lyd. Det er mere råt i kanterne end Lack.

Men min eftermiddag, der tog mig 12 år tilbage i tiden i selskab med Lack, gjorde at jeg spurgte Thomas Burø lidt ind til albummet ‘Saturate Every Atom’.

Thomas Burø fortæller:
“Jeg taler selvfølgelig på egne vegne, når jeg siger følgende. Jeg tænker, at Saturate Every Atom for os ikke var skrevet som den svanesang den blev til; for os var den kulminationen på en ret konsekvent arbejdsetik og en stædighed på at genopfinde os selv, eller måske, en forpligtelse på ikke at gentage os selv og overskride genreforventninger og egne konventioner. Den var et greb, en måde at tænke i form. Vi gik vildt meget op i form med den plade – selvfølgelig også i lyd og produktion – men det var især spørgsmålet om form, der var gennemgående. Vi var kommet fra relativt komplekse og sammensatte sange på Blues Moderne og Be There Pulse, og vi var med Saturate… optagede af at skære den enkelte sang ind til dens idemæssige kerne og lade den stå frem og så ikke mere. Det var også noget med at tænke i hvordan instrumenterne lå i lag og hvordan forskelle og gentagelser interagerede med hinanden på tværs af de lag.”

Vi gav os fuldt ud og brugte os selv op
“Jeg tænker i dag at Saturate Every Atom nok var vores bedst skrevne plade og måske også af den grund vores mest strømlinede i dens egen ret. Vi havde været så meget igennem som band på det tidspunkt og havde på mange måder forfinet vores måde at skrive og spille på. Vi havde egentlig også gjort op med ideen om, at det skulle være et ’skridt mod noget større’ og var bare interesserede i at lave den bedste plade og spille gode koncerter. Saturate Every Atom var på den måde bare et udtryk for hvor vi var som band, og som mennesker.”

“Jeg tror samtidig, at processen med at skrive den og indspille den og begynde at turnere med den var kernelementer i hvad der bragte os til at gå i opløsning. Kombineret med, at vi oplevede at det var mere og mere svært for at få de praktiske ender til at mødes, så havde vi også brugt os selv op rent kreativt. Vi havde ikke rigtig mere at give. Sådan oplevede jeg os i hvert fald. Sådan tænker jeg om hele processen omkring Saturate Every Atom – vi gav os fuldt ud og brugte os selv op.”

Jeg er meget glad, for at Thomas tog sig tid til at sætte lidt ord på et album, der ligger så langt væk fra det aktuelle projekt han er i gang med idag og som kæmper en kamp for at blive hørt – generelt og i disse sære krisetider. Jeg ønsker ham og resten af Tvivler held og lykke med ‘EGO’ albummet og håber, at de kan komme ud for at spille med sangene fra pladen, når denne tid er overstået.

Imens vil jeg lige sætte ‘Saturate Every Atom’ på en ekstra gang og fundere lidt over, hvilken sang jeg skal spille derfra, næste gang jeg rammer æteren på P6 BEAT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s