Musiklivet: Tracii Guns

TRACII_GUNS
Tracii Gun i klassisk pose. Foto: Dustin Jack Photography

Et sted imellem mine plader med A-Ha og Cannibal Corpse er der en stor plads til mine hard- og heavyrock plader. Navne som Poison, Mötley Crüe og især Guns ‘N’ Roses har været spillet til ugenkendelighed på pladespilleren – og med i samme univers er Tracii Guns fra L.A. Guns. På mandag er han gæst ‘Musiklivet’ på P6 BEAT.

Jeg kan godt huske, da jeg fik at vide, at Tracii Guns opholdte sig i Aarhus. Ikke bare på visit – men med kone, barn og fast adresse. Jeg tog et par dobbelte vejrtrækninger, for det var en virkelig mærkelig nyhed! Jeg kender godt til at kærligheden trækker én til Aarhus – det er sket for mange, mig selv inklusiv. Men at Tracii Guns lige pludselig skulle opholde sig i Smilets By, var alligevel noget særligt.

Tracii Guns er guitarist. Jeg hørte om ham første gang, da jeg stødte på en plade med L.A. Guns et sted i 1989. Dengang var jeg dybt involveret i heavyrockens mange navne – store som små. Men selv de små navne var enorme i min verden – for hele dén scene virkede så vild og uregerlig, at jeg blev suget ind i den. Navne som Guns ‘N’ Roses, Poison, Warrant, Vixen, Heaven’s Edge, Mötley Crüe, Cinderella, Tesla, Skid Row, Mr. Big og flere af de navne, som andre betegnede som ‘Puddelrock’ eller ‘Hair Metal’

LAG5003
L.A. Guns første album dateret 1989. Kan huske jeg købte det. Har hørt det ofte. Har glemt hvor jeg efterlod det…

Kort efter mit første plademøde med L.A. Guns fandt jeg fandt ud af, at Tracii Guns havde været en af hjørnestenene i Guns ‘N’ Roses. Det var da jeg læste alt hvad jeg kunne komme i nærheden af, om Guns ‘N’ Roses.

‘Vidste du, at et menneske kun kan leve syv dage uden mad og drikke? Jeg har prøvet seks dage’, skulle Izzy Stradlin’ have sagt – side om side med historier om Slash der drak seks liter vodka om dagen og at medlemmerne ofte ringede til et pizzaria to minutter i lukketid – bestilte to pizzaer, som aldrig blev hentet – men så kunne han hente dem i skraldespanden ude bagved, en halv time efter. Det hårde liv på gaden – det liv som rockmusikken udsprang fra – troede jeg.

Jeg slugte i alle fald historierne råt. Købte cowboy-støvler. Fik langt hår. Tegnede Guns ‘N’ Roses logoer i alle afskygninger. Jeans, band t-shirts, bootlegs. Jeg var helt solgt og var fast inventar i stuen, når MTV’s Headbangers Ball tonede over skærmen.

Det var mit alter. Tracii Guns var en del af det. En del af et forjættet land, som kun dem, over fra den anden side af Atlanten havde adgang til.
‘Vi var aldrig lige så populære som de andre bands, men vi har altid være dér’, sagde han til mig forleden dag, da vi mødes på en bænk i solen på behørig afstand et sted i Aarhus. Ikke så langt væk fra hvor han bor med sin kone og barnet Ole – opkaldt efter en af konens familiemedlemmer og også opkaldt efter Tracii Guns gamle ven Ole Beich.

a1f7bf36-e1ec-4c6f-9f9d-467f7e8c0249_1_90_0_0_900_576_1440_922_1a232ed2
Et af de få billeder af Ole Beich – dette er et sted i 1985, hvor han står med bassen lige bag en skrålende Axl Rose.

Netop venskabet mellem de to, blev starten til Guns ‘N’ Roses. Ole, der spillede bas og kom fra Esbjerg. ‘En fyr fra en rigtig fiskerfamilie’, fortæller Tracii mens han laver en grimasse i fjæset og gør sin overkrop bred. Flirten med Guns ‘N’ Roses varede ikke ved længe – så gik Axl Rose og Izzy Stradlin andre veje og fik de medlemmer, der for de fleste står som ‘Verdens mest farlige rockband’s originale line-up, McKagen, Adler og Slash – sidstnævnte gik Tracii Guns iøvrigt i skole med i en årrække og talte om Joe Perry og Jimmi Page på vej til og fra skole. Slash erstattede Guns – resten er verdenshistorie.

Men nu bor han så i Aarhus. Tracii Guns! Han er 54 år, turneer stadig med L.A. Guns, når der ikke er coronavirus der lægger hele verden ned. Når han er i USA bor han i sin mormors gamle hus. Kører rundt i hans fars gamle truck. Spiller løs med sine venner – tænker og lever musik hver eneste dag. Når man sidder ved siden af ham, kommer historierne helt stille og roligt. Verdenshistoriens vildeste rocknavne forlader hans læber, som det mest naturlige – fordi det også er det. Han har levet livet i det der forjættede land, bærer det med i sin sjæl og er et andet sted nu – et godt sted!

Nysgerrig. Udforskende på hvad dette ‘nye’ land kan give ham. Indtil videre er han lykkelig for at være i Danmark. Han holder meget af tempoet – også i Aarhus. Og mandag tager han turen fra sit hjem, ikke mange kilometre til DR på Oluf Palmes Alle for at være med i Musiklivet. Stemmen, ansigtet og manden med lyden af en tid, jeg var dybt betaget af for 30 år siden, sidder og fortæller dig historier og spiller musik i to timer – og jeg glæder mig!

Musiklivet special m/Tracii Guns
Mandag d. 8/6-20. Kl. 16-18.
P6 BEAT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s